Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

День пам'яті і примирення. У Калуші пройде меморіальна акція на площі Героїв

Переглядів: 1309

Сьогодні в Україні відзначають День пам'яті і примирення. Калушани цього дня зберуться о 15.00 на площі Героїв і долучаться до меморіальної акції «У тиші урочистій до Пам’яті йдемо».

Історія свята

8 травня 1945 року стало днем ​​остаточної перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, коли Німеччина підписала акт про беззастережну капітуляцію. На згадку про цю історичну подію в багатьох країнах світу щорічно 8 травня відзначається День пам'яті і примирення. До 60-го ювілея Перемоги у Другій світовій війні в 2004 році Генеральною асамблеєю ООН була прийнята Резолюція про встановлення Днів пам'яті і примирення 8 і 9 травня на честь героїв, які віддали свої життя в боротьбі з нацистською Німеччиною в 1939-1945 рр. Всім країнам у складі організації було запропоновано в один або обидва з цих днів проводити меморіальні заходи і почитати жертв Другої світової війни. При цьому Резолюцією визнається, що кожна держава може також встановлювати свої Дні Перемоги і визволення, інформує управління культури, національностей та релігій Калуської міськради.

У більшості європейських країн пам'ятну дату закінчення Другої світової війни відзначають саме 8 травня. Свято має назву "День перемоги над нацизмом", або ж "День закінчення Другої світової війни в Європі". 8 травня 1945 року о 23:01 (за берлінським часом) Антигітлерівська коаліція ратифікувала "Акт про беззастережну капітуляцію" збройних сил нацистської Німеччини, і вже в цей день у багатьох містах Європи і Америки почалися масові святкування.

Пам'ятна дата 8 травня була закріплена Указом президента Петра Порошенка у 2015 році для "гідного вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні і висловлення поваги всім борцям проти нацизму".

Символом свята є червоний мак. Ця квітка - пам'ятний знак жертв військових і громадянських конфліктів, відображення кривавого сліду від пострілу. Квіти червоного маку спочатку були символом трагічних подій Першої світової війни, і оспівувалися у вірші "На полях Фландрії" канадця Джона Маккрея. У 2014 році червоний мак і слоган "Ніколи знову" стали використовуватися в Україні під час святкування Дня перемоги у Другій світовій війні.

 

Схожі матеріали за тегами: День примирення акція Калуш

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: