Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Драконівські мита і лобіювання інтересів. Українські компанії збунтувалися проти рішення на користь ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ»

Переглядів: 961

На сайті Президента України 25 травня зареєстрували електронну петицію, яка стосується рішення щодо ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ».

У даному зверненні президента просять екстрено прийняти міри та скасувати несправедливе рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі щодо встановлення попередніх обмежувальних заходів щодо імпорту в Україну полімерних матеріалів незалежно від країни походження та експорту на рівні 18% ввізного мита, оскільки воно призведе до знищення галузі полімерів та, як наслідок, знищенню підприємств галузі.

У зверненні, яке підписали 12 компаній, зазначається, що 22.05.2020 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення щодо встановлення попередніх обмежувальних заходів щодо імпорту в Україну полімерних матеріалів незалежно від країни походження та експорту на рівні 18% ввізного мита.

Рішення було прийняте в рамках спеціального розслідування, ініційованого ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» відносно полімерних матеріалів, зокрема поліетилену з питомою густиною 0,94 або більше та полівінілхлориду.

«ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» є єдиним виробником суспензійного ПВХ, за ініціативою якого встановлені ці драконівські мита на імпорт полімерних матеріалів. Метою таких дій є створення умов, за яких всі українські підприємства, що використовують ПВХ, купували би ПВХ виключно у ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», що призведе до повної монополізації ринку.

З ПВХ та поліетилену в Україні виробляються вікна та двері, труби, кабельна продукція, поліетиленові пакети та упаковка для будь-яких товарів, продуктів, напоїв, медикаментів тощо.

В Україні налічується понад 100 підприємств-переробників ПВХ та поліетилену, на виробництвах яких працює понад 50 тисяч українців. Багато з цих підприємств є найбільшими платниками податків та роботодавцями у своїх районах», - йдеться у зверненні.

Автори петиції вважають, що рішення міжвідомчої комісії є несправедливим та таким, що погіршує становище як бізнесу, так і простих громадян. Зокрема, в результаті введення мита вартість сировини зросте більше ніж на світових та регіональних ринках.

«За нашими оцінками, понад 60 підприємств вимушені будуть закрити свій бізнес задля фінансової вигоди однієї компанії ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ». Приблизно 50 000 робітників втратять робочі місця у ПВХ галузі», - вказується у петиції.

На переконання автора, рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі прийнято на користь лише однієї компанії без урахування економічного та соціального впливу на український бізнес та громадян:

«Варто звернути увагу на те, що у 2017 році за часів попередньої влади, від сплати акцизу вже було звільнено дизельне паливо та скраплений газ виключно для потреб ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», що є прямим лобіюванням інтересів окремого підприємства».

Щоб дану петицію розглянули, вона має зібрати мінімум 25 тисяч підписів.

Як раніше повідомляло «Калуш ФМ», з початку року на ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» склалася критична ситуація. Керівництво підприємства інформувало владу міста про можливе припинення діяльності цехів підприємства та вивільнення працівників. Відтак у лютому Калуська міська рада прийняла звернення до Президента України Зеленського В.О., голови Верховної Ради Разумкова Д.О., прем’єр-міністра Гончарука О.В., міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Милованова Т.С., міністра інфраструктури Криклія В.А.

У зверненні зазначалося, що така ситуацiя склалася в зв’язку з неконкурентним середовищем для вiтчизняного виробника, спричиненого рiзким зростанням обсягiв імпорту в Україну та демпiнговими цiнами на соду каустичну, поліетилен та полiвiнiлхлорид, а також високим тарифом на залiзничнi перевезення. Тож міська рада просила уряд вжити вiдповiдних заходiв для захисту вiтчизняного товаровиробника.

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: