Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

На Калущині удвічі зросла смертність від туберкульозу

Переглядів: 993

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. На Калущині показники захворювання на цю недугу не надто втішні. Найбільше число хворих – серед непрацюючих осіб працездатного віку.

Так,  у Калуському районі протягом 2017 року захворюваність всіма формами туберкульозу знизилась на 4,1%, тобто було зареєстровано 70 вперше  виявлених  випадків проти 73 – за 2016 рік, інформує сайт Калуської міськради.

Але у два рази збільшилось число смертності. Якщо у 2016 році від цієї недуги померло 5 осіб, то у 2017-у – 10.

Серед осіб, які захворіли на туберкульоз, 48,5% складали непрацюючі особи працездатного віку, 27,1% - пенсіонери, 18,5% - робітники, інші особи - 5,9%.

Нагадаємо, що туберкульоз – це інфекційне захворювання, що передається від хворої людини переважно повітряно-крапельним шляхом, спричинене мікобактерією туберкульозу.

Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз з відкритими формами, тобто ті хворі, що виділяють збудника в навколишнє середовище разом з мокротинням під час кашлю, чхання, в розмові.

Найчастіше туберкульоз розвивається у людей з ослабленою імунною системою. На жаль, рівень поширення туберкульозу в Україні характеризується високим ризиком інфікування населення, більшість з якого навіть не підозрює небезпеку зараження, контактуючи з хворими у транспорті, магазинах, місцях масового перебування людей.

Коли варто терміново йти до лікаря?

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія починає розмножуватись у легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити чи сповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органа набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання, у неї спостерігаються:

кашель, що триває понад два-три тижні;

рясне потовиділення вночі;

слабкість;

безпричинна втрата ваги;

підвищення температури тіла до 37 і більше без видимої причини, що триває понад тиждень.

У деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітці, задишка.

За наявності хоча б кількох із перерахованих симптомів треба звернутися до дільничного лікаря за місцем проживання для обстеження на туберкульоз.

Профілактичні заходи, спрямовані на стабілізацію епідемічної ситуації з туберкульозу, полягають в першу чергу, у вакцинації БЦЖ та неспецифічній профілактиці захворювання.

Рання діагностика, що  полягає у щорічних флюорографічних оглядах, та організація своєчасного якісного лікування хворих є також вагомою ланкою у боротьбі з туберкульозом та попередження поширення його серед населення.

Тож варто наголосити на тому, що своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для його ефективного лікування. Не зволікайте проведенням туберкулінодіагностики у дітей, профілактичними флюорографічними оглядами, дотримуйтеся здорового способу життя, раціонального повноцінного харчування, правил особистої гігієни – це все стане запорукою Вашого здоров’я.

Схожі матеріали за тегами: Калущина туберкульоз цифри

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: