Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Основна сесія ЗНО з української мови відбудеться 24 квітня

Переглядів: 1251

 

Особливістю ЗНО-2015, за словами головного спеціаліста управління освіти Калуської міської ради Олега Андрусіва, є те, що результати тестування з української мови і літератури обов'язкові не тільки для тих, хто вступатиме у вищі навчальні заклади, а й для всіх інших випускників шкіл, оскільки вони зараховуватимуться як державна підсумкова атестація.
У Калуші 24 квітня працюватимуть чотири пункти тестування, зокрема у спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням англійської мови №2 та у ЗОШ І-ІІІ ступенів №№4, 6, 7. Тестування у нас проходитимуть близько 900 калушан і жителів Калуського району.
Тестування зі всіх інших предметів відбуватиметься з 3 по 26 червня. Бажаючі здати тест з французької, німецької, іспанської та російської мов вимушені будуть їхати до Івано-Франківська, всі інші предмети здаватимуть у Калуші. Так, тестування з англійської мови проходитиме 10 червня, з математики – 12 червня, з біології – 17 червня, з історії України – 19 червня, з фізики – 22 червня, з географії – 24 червня та з хімії – 26 червня.
Олег Андрусів також відзначив, що два предмети в ЗНО – українська мова і література та математика – в цьому році мають базовий і поглиблений рівні. Абітурієнти відповідно обирають рівень, зважаючи на вимоги вишу, в який вони планують вступати.
Важливим нововведенням у системі зовнішнього незалежного оцінювання є також запровадження відмінної від попередніх років системи визначення результатів ЗНО. Замість відносного критерію встановлення порогового бала (124) буде застосовано абсолютний критерій, коли його значення визначатиметься експертним шляхом – «пороговий бал» («склав»/«не склав»).
Як пояснив Олег Андрусів, «пороговий бал» – це межа (мінімальна кількість тестових балів), яка розподіляє учасників тестування на тих, які мають певні знання з навчального предмета і можуть брати участь у конкурсі на право навчатися у вищих навчальних закладах України, і тих, які вгадували правильні відповіді або не змогли продемонструвати знання, необхідні для навчання у ВНЗ.
«Пороговий бал», за словами спеціаліста, визначає група експертів, до складу якої залучаються педагогічні працівники, що мають досвід викладання в навчальних закладах різного типу, викладачі вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації, науковці з усіх регіонів України. Саме експерти мають визначити ті завдання, сумарна кількість балів за виконання яких свідчить про недостатній рівень підготовленості абітурієнта до навчання у ВНЗ. Кількість балів, які можна отримати, виконавши ці завдання, і буде тією межею «склав»/«не склав».
Окрім того, Олег Андрусів нагадав, що термін дії сертифіката ЗНО – один рік, тобто він має бути того року, коли абітурієнт вступає до ВНЗ.
Кількість пунктів тестування при здачі ЗНО у червні залежатиме від кількості учасників.
Анастасія ВОЛЬСЬКА

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: