Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Розкопки. У криївці в Чорному лісі знайдено гільзи, кулі, фрагменти посуду і особистих речей підпільників (ФОТО)

Переглядів: 1233

19 вересня калуські краєзнавці Богдан Яневич, Василь Фіцак та Андрій Сікора продовжили розкопки криївки в Чорному лісі за с. Завій.

Як повідомив на сторінці «Фейсбук» Василь Фіцак, їм вдалося визначити приблизні контури криївки, а в шурфі знайти чимало знахідок.

На цей раз це уламки чугунної пічки, колосника, цвяхи, металеві предмети, фрагменти глиняного посуду, скла, шкіри, тканини. Є також карабінові гільзи та кулі від пістолетів.

«Проте найбільш цікавими знахідками виявились особисті речі: уламок гребінця, зубна щітка, неушкоджена баночка від одеколону чи духів з рідиною. Також фрагмент тюбика від зубної пасти «Саніт», - зазначив у дописі Василь Фіцак.

При цьому він додав, що перша зубна паста в тюбиках в СССР з’явилася в 1950-му році. Хлопці загинули 8.10.1950 року.

Краєзнавці вважають, що криївка була підірвана. Про це свідчать хаотично розкидані елементи перекриття – дошки,  рубероїд та інші предмети. А на знайденому алюмінієвому тазику є отвори, прошиті осколками. Також очевидні сліди пожежі.

Наразі роботи продовжуються.

Додамо, що відновлення криївки поблизу Завою – це перший крок до реконструкції головного табору УПА, детально описаного у спогадах Петра Мельника («Хмари»), командира куреня «Дзвони» ТВ-22.

 

 

Схожі матеріали за тегами: криївка грабівка фіцак

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: