Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Щоб не настав сміттєвий колапс, депутати виділили КП «Екосервіс» 326 тис. гривень на сплату штрафу

Переглядів: 981

Рахунки підприємства заблокувала виконавча служба.

Фінансування програми підтримки КП «Екосервіс» на 2020 рік збільшили ще на 326 тис. гривень. Таке рішення ухвалили депутати на черговому засіданні Калуської міської ради. Ця сума необхідна для сплати штрафу, який ще у 2015 році був накладений обласною екологічною інспекцією.

Як повідомив директор «Екосервісу» Ігор Свистун, у 2015 році обласна екологічна інспекція перевіряла стан полігону захоронення твердих побутових відходів. Тоді були виявлені порушення та складені відповідні акти. Судовим рішенням на підприємство наклали штраф у розмірі 2,1 млн гривень за завдану шкоду довкіллю. Крім того, був засуджений начальник виробництва. І хоча можна було дані рішення оскаржити, попереднє керівництво підприємства цього не зробило.

Ігор Свистун очолив КП «Водотеплосервіс» у березні 2016 року.

– Десь у серпні-вересні прийшло судове рішення про сплату 2,1 млн гривень, – повідомив він депутатам. – Я порадився з юристами, ми підготували позов до господарського суду Івано-Франківської області про оспорювання даного рішення. Даний позов суд задовольнив, однак  екологічна інспекція звернулася до апеляційного суду м. Львова, який скасував рішення Івано-Франківського господарського суду. Програли ми справу й у Верховному суді.

Сплатити 2,1 млн гривень штрафу, та ще й 10% судового збору підприємство одразу не могло. З розумінням до цієї ситуації поставилося керівництво обласного управління юстиції:

– Ми наскільки могли – скільки сплачували. За 2018-2020 роки сплатили близько 700 тис. гривень. У березні 2020 року змінилося обласне керівництво юстиції, і ми отримали листа з вимогою погасити решту суми штрафу. Тоді я звернувся до тодішнього міського голови Ігоря Матвійчука. Питання винесли на сесію, підприємству виділили 1,3 млн гривень, ми їх заплатили. Залишилося 326 тис. гривень. Без попередження 21 грудня рахунки комунального підприємства були арештовані. А це може спричинити сміттєвий колапс, оскільки не буде за що купити солярку для машин, крім того, працівники перед святами не отримають зарплату.

На запитання депутатів, яка ситуація на полігоні зараз, Ігор Свистун зазначив:

– У 2015 році на полігоні не відкачували фільтрат, не було нагірної канави, яка б збирала цей фільтрат, і він потрапляв у ліс. Це було основною причиною накладення штрафних санкцій. У 2016 році на полігоні було відновлено насосну станцію та нагірну канаву. Екологічні перевірки приїжджають раз на місяць-півтора і серйозних зауважень до полігону немає. 

Тож депутати більшістю голосів підтримали рішення про виділення КП «Екосервіс» 326 тис. гривень. За словами Ігоря Свистуна, у понеділок борг перед виконавчою службою закриють, тоді й будуть розблоковані рахунки.

Таким чином цьогоріч по програмі фінансової підтримки комунального підприємства було профінансовано 2 млн 525 тис. гривень.

 

Схожі матеріали за тегами: Екосервіс штраф екологія

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: