Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Сільським радам Калуського району передадуть Народні доми

Переглядів: 804

14 березня голова Калуської райдержадміністрації Іван Данів провів засідання комісії з розгляду проблемних питань щодо фінансування Народних домів.

У заході взяли участь заступник голови РДА Любомир Білоус, голова районної ради Віктор Гільтайчук, начальник фінансового управління РДА Людмила Федун, начальник відділу культури райдержадміністрації Тетяна Молдавчук і сільські голови, повідомляє прес-служба Калуської РДА.

Голова РДА Іван Данів поінформував присутніх, що розпорядженням РДА від 11.03.2019 утворено комісію з розгляду проблемних питань щодо фінансування Народних домів. Завданням комісії є вивчення питання можливості передачі повноважень з фінансування Народних домів органам місцевого самоврядування.

Іван Данів наголосив, що для належного функціонування Народних домів району, доцільно буде передати їх на баланс сільських рад з фінансуванням, яке передбачене в районному бюджеті на 2019 рік. Адже це є один із напрямків децентралізації, переконаний Іван Данів, бо кошти та повноваження з реалізації культурної політики передаються на місця.

Заступник голови РДА Любомир Білоус зауважив, що згідно з пунктом 20 Прикінцевих положень Бюджетного кодексу України з бюджетів сіл можуть здійснюватися видатки, визначені пунктом 5 частини першої статті 89 цього Кодексу в частині утримання сільських, селищних та міських палаців і будинків культури, клубів, центрів дозвілля, інших клубних закладів та бібліотек.

На засіданні комісії сільські голови порушили проблемні питання розвитку культури у селах. Однією з проблем є відсутність кадрів. Крім того, не менш важливими є поганий стан приміщень, невелика сума коштів, що виділяється на сферу культури.

Після обговорення сільські голови висловилися за доцільність передачі закладів культури в управління сільрад.

Передачу мібюджетних трансферів сільським радам на фінансування закладів культури планують здійснити найближчим часом – на позачерговому засіданні районної ради. Таким чином, сільські ради відповідатимуть за фінансування і господарське забезпечення культури, а відділ культури РДА – за кадрове і методичне забезпечення.

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: