Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Сповідь, спогад і очищення. У Калуші відбулася вистава-катарсис «Монологи війни» за участі бійців АТО Калущини (ФОТО)

Переглядів: 1764

8 грудня у Палаці культури «Юність» відбулася прем’єра вистави-катарсису «Монологи війни» у постановці народного театру «Легенда» і бійців АТО/ООС Калущини. Режисером і автором-постановником вистави є керівник «Легенди» Леся Піцик.

На сцені, стилізованій під бліндаж, –  маскувальні сітки, зброя, ящики, прапор, дитячі малюнки, ікона. Звучать пісні про нинішніх героїв, а на екрані – фото бійців з Калущини, які пройшли через полум’я Дебальцевого, Мар’їнки, Широкиного, Авдіївки, Артемівська, Попасної, Лисичанська, Іловайська… Пройшли – і не опустили рук, не зламалися, не впали духом. Пройшли – і вистояли. Саме вони були головними героями вистави.

За словами Лесі Піцик, «Монологи війни» – це сповідь, очищення,  правдиві зізнання, емоції, живі розповіді, без яких картина війни ніколи не буде повною.

І таких розповідей було 13-ть: про бійців АТО/ООС, військового медика, капелана і волонтерів Калущини, які живуть серед нас. Цього разу присутні у залі почули про Івана Кудибіна з позивним «Граніт», Олександра Соколовського-«Сокола», Олександра Коваля-«Олеся», Віктора Павліва-«Старшину», Олега Бутусіна-«Фашиста», який батьком дванадцяти дітей, артилериста Тараса Кушлика, Олега Климишина-«Голову», Павла Джочку-«Чуба», Юрія Концевича-«Костиля», Ярослава Кресана-«Я.Б.», військового медика Олександра Лимара-«Санту», волонтерів Івана Василаша і Віталія Кобуту, військового капелана отця Федора Мороза.

Актори «Легенди» розповідали історію кожного з них, а відтак на сцену виходили вони – наші герої, зі своїм дітьми, дружинами, і теж ділилися якимось епізодом чи просто дякували. Декотрі з них брали до рук гітару і співали те, що виконували на прохання своїх побратимів в окопах. На сцені також звучали вірші, написані нашими захисниками, бо не один із них, незважаючи на пекло, яке було довкола, виливав на папір свою душу.

Зал щоразу замирав в очікуванні, а потім звучали оплески. Емоції переповнювали всіх. Не один із присутніх зронив сльозу… Не могли її стримати і герої, розповідаючи свої історії. Особливо щемким був епізод, коли на сцену вийшов Олег Климишин із Сівки-Калуської, який отримав важке поранення, але вижив і бореться з недугою і досі. Чоловік, який працював впродовж багатьох років сільським головою і не раз виступав перед великими зібраннями, цього разу розхвилювався і спершу не міг нічого сказати, але потім опанував себе і закликав пам’ятати тих, хто не повернувся.

Всі бійці дякували волонтерам, а також глядачам, яких зібрався повен зал, і гімназистам, які подарували кожномуз них  ангелика миру.

Калушани прийшли, щоб вшанувати не лише героїв, що живуть серед нас, а також тих, хто загинув. А їх серед уродженців Калущини вже десятеро. Це майданівець Ігор Дмитрів, бійці Павло Ліщинський, Василь Боднар, Юрій Пукіш, Іван Бєляєв, Іван Жекало, Сергій Токмаков, Богдан Гаврилів, Богдан Ризанич, Михайло Данів.

На завершення вистави і героїв АТО, і акторів театру привітав міський голова Ігор Матвійчук. Він подякував їм за постановку, яка не залишила байдужим нікого. Додамо, що участь у виставі також брала танцювальна група (керівник Ольга Квецко) та вокаліти "Юності" і музичної школи.

Режисер «Легенди» Леся Піцик зазначає, що це перша така вистава, але вона має на меті продовжувати розповіді-сповіді про бійців АТО, яких на Калущині понад 700.

Людмила СТЕПОВА.

Фото Оксани Табачук.

Схожі матеріали за тегами: Калуш вистава-катарсис бійці АТО Легенда

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: