Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У борті хвостосховища №1 утворилася промоїна. Місто звертається за допомогою до області (ФОТО)

Переглядів: 3300

Робоча група під головуванням першого заступника міського голови Галини Романко провела виїзну нараду по вирішенню питання негативного впливу на довкілля хвостосховища №1 ТОВ «Оріана-Еко» .

До складу робочої групи входили члени комісії ТЕБ та НС Ігор Головатчук, Богдан Грущак, Юрій Рекунов, Леся Дзундза, а також запрошені депутат міської ради Олег Руско, в.о. генерального директора ТА «Оріана» Олег Савчук та начальник Калуської філії ДУ «ІФО Лабораторний центр МОЗ України» Богдан Пеленичка, інформує прес-служба Калуської міськради.

Виявлено, що борти хвостосховища №1 та значна площа прилеглої до хвостосховища №1 території вкрита відкладеннями мірабіліту (солями), які течуть у вигляді водного потоку з поверхні хвостосховища, утворивши промоїну в борті хвостосховища №1. Далі цей солений потік тече у напрямку природного потоку, забруднюючи навколишню територію.

Про погіршення екологічної ситуації свідчать результати лабораторних досліджень, які щомісячно проводить Калуська філія ДУ «ІФО Лабораторний центр МОЗ України». Вони показують динаміку збільшення вмісту хлоридів та сухого залишку у досліджуваних пробах води з об’єктів дослідження (хвостосховище №1, відвали розкривних порід №№1,4, обвідний канал річки Сівка). Всі відібрані зразки проб води демонструють підвищений вміст хлоридів відносно гранично допустимих концентрацій – від 500,0 до 70000,0 мг/дм3  при ГДК 350,0 мг/дм3. Перевищення концентрації вмісту сухого залишку відносно граничнодопустимої норми 1000,0 мг/дм 3 в деяких пробах становить більше 100000,0 мг/дм 3.

Начальник управління будівництва та розвитку інфраструктури міської ради Богдан Грущак повідомив, що відповідно до проектно-кошторисної документації, розробленої ТОВ «Гірхімпром», передбачено проведення рекультивації поверхні хвостосховища №1 (відновлення під’їзних шляхів, очистка місць накопичення мірабіліту та засипка промоїн і просадок, засипка озер та місцевих понижень, влаштування системи збору та відведення поверхневих вод з території хвостосховища).

Члени робочої групи вирішили звернутись в обласну державну адміністрацію з проханням щодо сприяння у вирішенні екологічних проблем в місті, надавши результати виїзної наради.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: