Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У двох дитячих будинках сімейного типу у Калуші виховується 13 дітей

Переглядів: 1438
Сьогодні, на жаль, можна стверджувати, що соціальне сирітство є глобальною проблемою в українському суспільстві. Як це не прикро, але для таких дітей основним шляхом влаштування їх долі залишається інтернатна система утримання та виховання. Щоправда, альтернативу їй складають і сімейні форми виховання, зокрема, опіка (діти до 14 років), піклування, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу та усиновлення.
Питаннями дотримання прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку, піклування, в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу, а також усиновлених, які проживають на території Калуша, займається Служба у справах дітей Калуської міської ради. Як повідомила начальник служби Леся Дзундза, соціальне сирітство на території міста зменшується. Якщо у 2009 році на первинному обліку дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебувало 99 дітей, у 2012-у – 87, то у 2014-у – 77. З цього числа 64 дітей – під опікою, 1 дитина – в державному дитячому закладі системи Міністерства охорони здоров'я, 11 – виховуються у дитячому будинку сімейного типу та прийомних сім'ях, 1 дитину влаштовано у Міжрегіональний центр соціально-психологічної реабілітації дітей (с. Мединя).
У місті наразі функціонує два дитячих будинки сімейного типу, де виховується 13 вихованців, та п'ять прийомних сімей, де проживають 5 прийомних дітей. У 2014 році створено одну прийомну сім'ю, в яку влаштовано одну дитину, позбавлену батьківського піклування. Недоліком є те, зазначає начальник служби, що протягом минулого року троє дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під піклуванням, тимчасово були влаштовані в центри соціально-психологічної реабілітації дітей, оскільки піклувальники потребували стаціонарного лікування.
За словами Лесі Дзундзи, впродовж минулого року на первинний облік було взято 11 дітей (у 2013 р. – 13 дітей). Десятеро з них влаштовані під опіку (піклування), одна дитина перебуває на повному державному утриманні. З первинного обліку також зняли 14 дітей, з яких 10 – по досягненню повноліття, а 4-ро повернули на виховання батькам, що є позитивом.
Працівники служби у справах дітей здійснюють контроль за умовами утримання і виховання дітей у сім'ях, де виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, зокрема, провели 87 обстежень матеріально-побутових умов сімей опікунів/піклувальників. Щомісячно проводиться і моніторинг стану виплати соціальної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), оздоровлення дітей-сиріт та дітей, батьківського піклування, проходження медогляду дітьми зазначеної категорії.
– Кошти, нараховані до виплати дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, за 2014 рік були виплачені у повному обсязі та використані за цільовим призначенням на утримання та виховання дітей, – наголосила начальник служби.
Окрім того, служба систематично веде контроль за збереженням та утриманням житла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вживаються заходи щодо забезпечення дітей належним житлом по досягненню ними повноліття. Так, торік для п'яти дітей, позбавлених батьківського піклування, за кошти батька-вихователя, опікуна та спонсорські вдалося придбати дві квартири.
Щоб запобігти випадкам незаконного відчуження житла та захистити права й інтереси дітей, на комісії з питань захисту прав дитини протягом минулого року розглядалося 163 питання стосовно охорони майнових та житлових прав дітей.
За клопотанням служби у справах дітей рішенням сесії Калуської міської ради торік надали пільги 26 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, з оплати житлово-комунальних послуг в розмірі 40% в межах норм споживання.
Поінформувала Леся Дзундза і про те, що за період з 2009 року по 2014-ий у місті було усиновлено 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, окрім того, 16 дітей усиновили вітчим або мачуха. У цьому році відбулося ще два усиновлення: внутрісімейне та калуської дитини, яка була позбавлена батьківського піклування. Загалом на 1 січня 2015 року на обліку служби у справах дітей перебувало 47 усиновлених дітей. Це діти не тільки калуські, а й з інших областей.
Начальник служби у справах дітей також зазначила, що держава підтримує сім'ї, які беруть під опіку або усиновлюють дітей. Так, опікун чи піклувальник щомісяця отримує по два прожиткові мінімуми для дітей відповідного віку на утримання дитини, а також відповідне грошове забезпечення надається і йому. При усиновленні дитини щомісячних виплат нема, а виплачується одноразова грошова допомога, яка на кожну дитину дорівнює розміру виплати допомоги при народженні дитини.

Анастасія ВОЛЬСЬКА

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: