Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуші семеро людей захворіли на сальмонельоз. Серед них – троє дітей

Переглядів: 2453

Впродовж першого кварталу поточного року в районі спостерігалося зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції на 15,1%.

Проте, як повідомила лікар-епідеміолог Калуської МРФ ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗ України» Ольга Гошовська, із  групи кишкових інфекцій насторожує захворюваність сальмонельозом, яка зросла на 83,3%.

Зокрема, в першому кварталі було зареєстровано 6 випадків проти 1 за аналогічний період 2017 року. Крім того, ще один випадок захворювання на цю недугу був в першій декаді квітня. Всі 7 хворих – міські жителі.

Серед хворих сальмонельозом - 4 дорослих та 3 дітей. Всі діти відвідували дитячі дошкільні заклади. Проте, як стверджує лікар-епідеміолог, захворюваність сальмонельозом у них не пов’язана із харчуванням  в дитячих дошкільних закладах, але  могла б розповсюдитись контактно-побутовим шляхом. Та завдяки проведенню комплексу протиепідемічних заходів розповсюдження сальмонельозу не допустили.

При цьому Ольга Гошовська зазначає, що хоча випадки захворюваності сальмонельозом були спорадичні, насторожує їх значний ріст.

Що необхідно знати про сальмонельоз?

Сальмонельоз  - це гостре інфекційне захворювання, яке виникає при споживанні продуктів харчування, заражених мікроорганізмами із роду сальмонел. Сальмонела не тільки досить стійко зберігається, а й розмножується  в продуктах харчування. В процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при 80 градусах С через 2-3 хвилини, при кип’ятінні – миттєво. Саме порушення режимів теплової обробки найчастіше і сприяє харчовим отруєнням.

Джерелом інфекції цього захворювання є різні тварини: велика рогата худоба, свині, коні, собаки, коти, гризуни, птиця (особливо водоплавна). Можливе зараження і від людини – носія сальмонели. Не дотримуючись правил особистої гігієни, носії сальмонел можуть стати джерелом зараження великої кількості людей. Захворювання на сальмонельоз можуть бути пов’язані  також із споживанням зараженого молока, м’яса птиці, яєць, риби та виготовлених з них виробів. Тому всі м’ясні, рибні страви  та яйця треба піддавати необхідній термічні обробці, м’ясні вироби купувати на ринках, де встановлено санітарно-ветеринарний контроль. Стихійного продажу м’яса і м’ясопродуктів слід остерігатися.

 Від потрапляння в організм людини збудників сальмонельозу до появи перших ознак  захворювання може пройти від 2 годин до 3 діб, але найчастіше  6-18 годин. Захворювання починається гостро: температура підвищується до 38-40 градусів С, з’являються головний біль, слабість, втрата апетиту. До цих ознак приєднуються також біль у животі, нудота, блювання, частий пронос. Тому  важливе є своєчасне розпізнання захворювання. При появі  перших ознак хвороби необхідно негайно звернутися до лікаря. Особливо небезпечний сальмонельоз для дітей, тому що протікає у важких формах.

Тільки дотримуючись правил термічної обробки, зберігання продуктів харчування та особистої гігієни, ви вбережете себе і свою сім’ю від сальмонельозу.

 

Схожі матеріали за тегами: Калуш сальмонельоз

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: