Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У міському бюджеті Калуша передбачили мільйон на індивідуальне опалення

Переглядів: 1835

Наступного року в Калуші за бюджетні кошти планують встановити індивідуальне опалення мешканцям міста, які проживають у багатоповерхівках, де автономне опалення становить понад 60%.

Для цього на останній сесії Калуської міської ради було прийнято Програму встановлення автономного опалення в багатоповерховій забудові Калуша на 2019 рік. Відповідну програму розробило управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради. За підсумками одного року влада планує зробити висновки щодо потреби реалізації програми на наступні роки. Комунальники сподіваються, що реалізація програми дасть змогу поліпшити надання комунальних послуг для споживачів міста та допоможе зекономити енергоресурси, повідомляє «Нафтохімік-Калуш».

– Пропоную виділити для початку з міського бюджету на ці потреби 1 млн гривень, – зазначив міський голова Ігор Матвійчук.Потрібно створити робочу групу із відповідних спеціалістів, детально вивчити це питання, напрацювати положення, визначитися із першочерговими будинками, видом опалення (газові конвектори, електричні котли), матеріальною компенсацією калушанам та ін.

Вважаю, що мешканці тих квартир, де здійснюватиметься перехід на індивідуальне опалення за кошти з міського бюджету, повинні також матеріально долучитися до цього, – акцентувала депутат Руслана Овсієнко. – Несправедливо, що одні люди свого часу «переходили» на індивідуальне опалення за власні гроші, а комусь це буде зроблено просто за кошти з міського бюджету.

У відповідь міський голова зазначив, що можна, наприклад, пропонувати людям за кошти з міської казни бюджетні варіанти газових конвекторів або електроопалення, а якщо вони захочуть газовий котел або більш якісне та дорожче обладнання, то повинні брати дольову участь у встановленні автономного опалення.

Директор «Водотеплосервісу» Ігор Яковина, своєю чергою, розповів про вже існуючий у Калуші досвід з переходу на автономне опалення за міські кошти.

– У 2011 році було прийнято рішення відключити котельню на вул. Долинській, яка на той час приносила 400 тис. гривень збитків, – зазначив І. Яковина. – Тоді у 90 квартирах було встановлено газові конвектори. За кошти з міської казни пропонували бюджетні варіанти. Ті ж калушани, які хотіли дорожче обладнання, брали дольову участь у його придбанні.

На думку директора «ВТС», розпочинати реалізацію цієї програми необхідно із будинків, які обслуговуються від котельні на вул. Писарській, адже вона наразі завдає підприємству чималих збитків.

– Встановлена потужність котельні на вул. Писарській становить 14,8 ГКал/год., а використовується лише 0,99 ГКал/год., – акцентував І. Яковина. – Таким чином, робота цієї котельні надзвичайно збиткова.

До слова, дехто із депутатів пропонував просто повідомити калушан про необхідність переходу на індивідуальне опалення і дати їм на це певний час, а згодом відключити централізоване опалення, проте Закон України «Про теплопостачання» забороняє це робити.

Також була пропозиція Ігоря Хемича «викроїти» із міського бюджету на ці потреби бодай 10 млн гривень, щоб здійснити перехід на автономне опалення більшої кількості калуських квартир.

У результаті тривалих дискусій на реалізацію програми вирішили виділити 1 млн гривень та створити робочу групу, яка до наступної сесії повинна напрацювати відповідні положення (перелік споживачів, яким допоможуть встановити індивідуальне опалення, вид опалення та ін).

Схожі матеріали за тегами: Калуш індивідуальне опалення бюджет

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: