Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Загроза зриву опалювального сезону. У Калуській ТГ оголосили надзвичайну ситуацію техногенного характеру

Переглядів: 598

Сьогодні, 11 жовтня, у Калуші відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, під час якого розглянули питання про виникнення надзвичайної ситуації на території Калуської міської територіальної громади, пов’язаної з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021-2022 років.

За словами міського голови Андрія Найди, на сьогодні на території Калуської ТГ виникла складна ситуація, пов’язана з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам, що може призвести до порушення нормальних умов життєдіяльності тисяч мешканців громади, а також виникнення загрози життю та здоров’ю населення, тому потребує вжиття термінових заходів, інформує "Калуш ФМ".

Оскільки 30 вересня представники Кабінету Міністрів України, Офісу Президента, НАК «Нафтогаз України» та голови громад підписали меморандум, відповідно до якого ціну на газ для бюджетних установ газовики обіцяли не підвищувати, то повинні бути відповідні рішення комісій ТЕБ і НС.

Керівники установ освіти, медицини, комунальних підприємств Калуської ТГ зазначали, що ситуація направду складна і при суттєвому зростанні ціни на газ передбачених коштів не вистачить. Бо якщо на початку року була домовленість про ціни на газ по 7-8 гривень за кубометр, то тепер уже йдеться про 30 гривень і більше. Тому вкрай важливо укласти угоди на закупівлю газу по пільговій ціні, яка відповідно до меморандуму передбачена для бюджетних установ на рівні 13,66 грн за куб. м (без ПДВ).

До прикладу, начальниця управління освіти Калуської міської ради Ірина Люклян поінформувала, що із 42-х установ освіти газ використовують 14. Але оскільки на початку року у бюджеті було закладено ціну газу для закладів освіти на рівні 10 гривень за кубометр, то установи не мають коштів, щоб купувати його за ринковою ціною – 40 гривень за кубометр. При такій ціні установам до кінця року не вистачатиме 2,8 млн гривень, а при пільговій ціні від НАК «Нафтогаз України» дефіцит становитиме лише 600 тис. гривень. Для покриття такої суми резерви ще можна знайти.

Керівник Калуського відділення АТ «Івано-Франківськгаз» Василь Сагайдак також застеріг бюджетні установи від використання газу без підписаного договору на постачання газу, бо це вважатиметься несанкціонованим відбором газу.

Оскільки відсутність постачання газу бюджетним установам в осінньо-зимовий період може призвести до блокування і припинення роботи органів виконавчої влади, закладів освіти, культури, соціальної сфери, закладів охорони здоров’я, члени комісії ТЕБ і НС вирішили визнати ситуацію, що склалася, надзвичайною ситуацією техногенного характеру місцевого рівня.

У зв’язку з цим комісія також визначила низку заходів, серед яких введення режиму економії енергоресурсів та недопущення витрат бюджетними установами природного газу понад мінімально необхідні норми. Керівникам бюджетних організацій Калуської ТГ також необхідно вжити заходів щодо заключення нових угод на постачання газу по пільговій ціні.

Крім того, УЖКГ Калуської міської ради (Ю. Рекунов) та КП «Калуська енергетична компанія» (П. Шевчук) рекомендовано перевірити готовність підвідомчих котелень до переходу на альтернативні види палива у випадку необхідності.

Про можливе виникнення надзвичайної ситуації відповідно поінформують керівництво управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської облдержадміністрації та Головне управління ДСНС в області.

 

Схожі матеріали за тегами: Калуська ТГ газ надзвичайна ситуація

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: