Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Денис Шмигаль: На впровадження заходів енергозбереження Прикарпаття може отримати 100 мільйонів євро

Переглядів: 928

Про стан енергозбереження та енергоефективності в області мовилося сьогодні під час чергової онлайн-наради голови облдержадміністрації Дениса Шмигаля з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, представниками центральних органів виконавчої влади.

Очільник області зазначив, що питання енергозбереження, енергоефективності, розвитку відновлювальної енергетики є пріоритетним як у роботі обласної державної адміністрації, так і влади на місцях. Сьогодні майже кожна новостворена ОТГ, маючи в наявності вільні земельні ділянки та певний природній потенціал, активно залучає інвесторів для будівництва об’єктів відновлюваної енергетики, особливо сонячних електростанцій.

«Ми повинні докласти максимум зусиль для успішного впровадження заходів із енергоефективності та енергозбереження, - зазначив Денис Шмигаль. – Попри фінансування цих проектів із Держбюджету, ми маємо можливість отримати фінансову підтримку у сумі 100 мільйонів євро від Європейського Союзу».

На Прикарпатті працюють перша черга вітрової електростанції в Долинському районі, 0,6 МВт, 5 мінігідроелектростанцій загальною потужністю 3,571 МВт, 44 сонячних електростанції загальною потужністю близько 128 МВт, біогазовий завод ТзОВ «Ґудвеллі Україна» потужністю 1,2 МВт. Заплановано збудувати та ввести в експлуатацію ще близько 18 СЕС потужністю майже 170 МВт. Крім того, у планах на найближчу перспективу зведення вітрової електростанції в Рожнятівському районі потужністю 25 МВт, другої черги вітрової електростанції в Долинському районі потужністю 5,4 МВт та другого біогазового заводу ТзОВ «Ґудвеллі Україна» в селі Тустань Галицького району потужністю 1,5 МВт.

Йшлося також про програми співфінансування «теплих» кредитів. 3,5 тисячі родин скористалися цією урядовою ініціативою минулого року, залучивши на впровадження енергоефективних заходів понад 30 млн. гривень. А також реалізацію Регіональної цільової програми енергозбереження для населення на 2019-2020 роки, Цільової програми енергоефективності та розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії Івано-Франківської області на 2016-2020 роки. На заходи цих програм у 2019 році в обласному бюджеті передбачено кошти в сумі майже 6 мільйонів гривень.

Окремо зупинилися на програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» Фонду енергоефективності. «Ця державна програма енергоефективності отримала, як на мене, нове дихання. Тож важливо, щоб у районах знали і розуміли, як нею скористатися», - підкреслив Денис Шмигаль.

Документ визначає умови та порядок надання Фондом грантів об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) для часткового відшкодування витрат, пов’язаних зі здійсненням заходів з енергоефективності.

Регіональний радник Фонду енергоефективності Владислав Тимошенко проінформував присутніх про принципи, умови реалізації програми, її бюджет, умови співфінансування.

Програма стартувала із 3 вересня цього року і діятиме до 2023 року включно. Її учасниками можуть стати ОСББ на території України. Загальний об’єм фінансування на впровадження заходів з енергоефективності в рамках програми із Державного бюджету складає 1,6 мільярди гривень. Окрім цього, передбачено фінансову підтримку зі сторони ЄС та Німеччини у сумі 100 млн євро.

Ставши учасником програми, ОСББ отримають відшкодування витрат на модернізацію системи опалення та утеплення будівлі. Зокрема, у розмірі 70 % будуть відшкодовані затрати на роботи, матеріали та підготовчі заходи. Їх отримують 300 перших ОСББ, які звернуться до Фонду енергоефективності. Усі наступні ОСББ матимуть меншу суму відшкодування на будівельні роботи – до 50%, вартість відшкодування підготовчих робіт залишиться на рівні 70 %.

Для участі у програмі ОСББ можуть звернутися до регіонального радника для інформування і підтримки реалізації заходів в рамках програми.

 

Схожі матеріали за тегами: Прикарпаття енергозбереження ЄС кошти

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: