Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Франківський драмтеатр презентує в містах України мистецький проєкт «БІЙ за Україну» (ФОТО)

Переглядів: 397

В Івано-Франківському драмтеатрі розповіли про мистецький проєкт «БІЙ за Україну». Прем’єра мала відбутися 8 травня у стінах театру, але її довелося скасувати.

Старт проєкту в Івано-Франківську був запланований на 8 травня – до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом – з огляду на всім відомі обставини довелося скасувати, бо безпека людей для театру – понад усе.

Однак незмінною залишається мета проєкту – зібрати кошти на підтримку ЗСУ задля перемоги України над рашистами, інформує  «Калуш ФМ» з посиланням на «Галку».

Режисер-постановник Ростислав Держипільський поділився, що ця подія буде унікальною, бо вона народжується в дні найстрашніших сторінок історії України – під час повномасштабного вторгнення росії.

«Зараз величезна проблема для творчих людей, що робити, що потрібно для людей. Думали й у Національному президентському оркестрі, і ми думали, так і народився цей проєкт. Наша ідея була протиставити тому «Дню пабєди», що ми, українці, є суб’єктом перемоги, і зі всім світом у нас є День пам’яті», – каже Держипільський.

Найпершими мистецький проєкт побачать жителі Хмельницького. Він додав, що оскільки 8 травня у Франківську скасовано всі заходи, то прем’єру «вдома» планують на екваторі туру або на його завершення.

Диригент Національного Президентського оркестру Максим Гусак наголосив, що для них честь брати участь в цьому проєкті, для колективу це престижно та гордо.

«Ми презентуємо нашу культуру. Ми хочемо показати, що наша музика та історія є окремою та автентичною, а не пов’язаною, як нам це нав’язували з кінця 17 століття. Під час роботи у нас з’явилося відчуття, що ми вже знайомі багато років, хоча сьогодні вперше зустрілися на цій сцені», – додає Гусак.

Заслужений артист України, ведучий проєкту Олексій Гнатковський відзначив головна мета проєкту – нагадати про українську культуру та вкотре звернути увагу світу на трагедію Маріуполя.

«Ми бачимо, як б’ються наші ЗСУ, йдуть в контрнаступ, так й ми хочемо перейти в контрнаступ у культурній площині. Адже росія знищувала нашу культуру роками, тому ми будемо показувати та нагадувати про наші відомі постаті. І ми ще говоримо про те, що потрібно деблокувати Маріуполь, звільнити цивільних, поранених та військових».

Музичний керівник проєкту Роман Григорів наголосив, що зараз відбувається геноцид українською нації, її ідентичності.

«У перші дні ми перестали бути митцями, а вже за два місяці ми накопичили й стався творчий вибух. Ми, напевно, вперше об’єднали Міністерство культури на Міністерство збройних сил України», – підкреслює Григорів.

У залі журналістам показали фрагмент проєкту «Бій за Україну» за участі Національного Президентського оркестру, Ірми Вітовської-Ванци, переможця «Голосу країни»  Сергія Лазановського, хору «Феліціо» та інших акторів театру.

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: