Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Франківську відкриють експозицію скульптур стародавніх ангелів (ФОТО, ВІДЕО)

Переглядів: 287

Вони прикрашали амвон ще за часів засновників Станіславова. Після довгого зберігання у фондах та відповідної реставрації ангелики, що тягнуть риболовний невід, повертаються до колишнього Колегіального костелу Непорочного Зачаття Діви Марії, йдеться у сюжеті «Вежі», повідомляє «Калуш ФМ».
Нині в цьому приміщенні розташований музей мистецтв Прикарпаття. І 300-літні неземні істоти стануть домінантою нової, як тут кажуть, постійно діючої експозиції.
– Навіть символіка тут цікава. Оцей невід – це невід святого Петра, такий вираз є. І риби, які в ньому, – це ми з вами фактично. Це як проповідування Євангелія. Це душі людей, за які йде боротьба і які мають увірувати в Христа, в спасіння, – розповідає зберігач фондів музею мистецтв Прикарпаття Віктор Доскалюк. – А ангел, який тримає якір, – це символ надії, символ спасіння в Христі
Пухкенькі різьблені ангелики колись були частиною великої барокової композиції костелу. Дерев’яні скульптури покриті левкасом та позолотою. Завдяки архівним фотографіям вдалося відтворити розташування крилатих істот. А 7 років тому навіть встановили авторство скульптури.
– Це австрієць Каспер Колер. Він, до речі, у Станіславові аж до смерті перебував. І він різьбив амвон – вівтар святого Вінцента і композицію на хорах музею, – додає Віктор Доскалюк.
Масштабні плани щодо нових композицій мають реставратори з нагоди півстолітнього ювілею Музею мистецтв. Зокрема мають намір відтворити скульптурну композицію амвону повністю. 
Разом із відродженими ангелами чекає на виставку і відреставрований нещодавно один із Крилатих геніїв, котрі підтримували балдахін. А увінчає місце проповіді скульптура Христа – володаря Всесвіту.


 

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: