Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У село Мошківці через брак коштів досі не можуть збудувати повноцінного моста

Переглядів: 1323

Міст у селі Мошківці Калуського району зруйнувала повінь у 2008-му році. Новий досі не спорудили. У 2009-му році його розпочали будувати, проте згодом закінчилися гроші – і роботи зупинили.

Цей міст з'єднує села Мошківці та Сівку-Войнилівську Калуського району. Ігор Курган проживає у селі Мошківці. Чоловік часто користується тимчасовою переправою, бо через неї пролягає дорога до церкви та цвинтаря. Про це він розповів «Суспільному».

Через відсутність моста люди змушені щодня переходити річку по дерев’яній кладці. Не в кращому стані й тимчасова переправа через річку Сівка. Кожного разу після сильних злив її забирає вода.

Іван Марійчин також живе у селі Мошківці. Чоловік каже, що через відсутність моста до села не їздять автобуси, і селяни пішки або на велосипеді добираються у сусіднє село по кладці: "Проблеми дуже великі. Той тимчасовий перехід сільська голова доки може, то ремонтує, але щораз, то крайня біда вже стає. І цей тимчасовий насип, що зроблений, по прибутті води змиє за пару хвилин. Тут не може ні одна екстрена служба проїхати. Ніхто не може першої допомоги надати".

Роман Бендяк із сусіднього з Мошківцями села Суботів Галицького району. Чоловік час від часу користується мостовою переправою, бо їздить через неї до родичів. "Звичайно, незручно людям, особливо цей кущ, тут є 11 сіл. Практично добратися нема можливості. От тимчасовий місток, але це місток, а не міст. Він тимчасовий, як тільки вода – все, сполучення нема. Тоді треба людям доїжджати через Галич. Це, звичайно, незручно", ­– розповідає Роман Бендяк.

Сільська голова Сівки-Войнилівської Оксана Галка показує звернення та документи щодо будівництва моста, які зібрали за роки. Розповідає, що у 2009-му році селяни сподівалися, що переправу таки добудують: "Ми кожного року на соціально-економічний розвиток подаємо до району. Відповідно вони вже подають на різні департаменти ОДА. У перелік потреб добудова цього моста включена. Ми зверталися до депутатів (ред. від Калущини), і вони пообіцяли допомогу для того, щоб виділити кошти на завершення даної будови".

Цей міст перебуває на балансі обласного департаменту розвитку громад, територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури. Заступник директора цього департаменту Володимир Рачкевич телефоном розповів, що поряд із зруйнованим та недобудованими мостами є ще тимчасовий: "Це нормальний об’їзний міст, нормальної конструкції. Я сам його робив, працюючи в "Мостобуді". Він витримав багато повеней і після певних невеликих затрат відновлюється. Далі продовжується його експлуатація. Цього року ми потратили на нього невеликі кошти, відновили під’їзд до нього, а цей міст об’їзний тримаємо на контролі в першу чергу. Тільки щось десь буде – зразу будемо його відновлювати, щоб можна було тримати зв'язок".

Нагадаю, 30 травня в селі Мошківці Калуського району через зруйнований міст померла жінка, бо до неї вчасно не змогла доїхати швидка допомога.

 

Схожі матеріали за тегами: мошківці міст недобудова

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: